A weboldal cookie-kat használ. További információk.
 • ganoderma ganoderma-text KÍNÁBAN MÁR TÖBB EZER ÉVE
  RENDKÍVÜL HATÉKONY
  GYÓGYNÖVÉNYKÉNT TARTJÁK SZÁMON.
  OLYAN GYÓGYNÖVÉNY,
  MELYNEK NINCS MELLÉKHATÁSA
  MÉG HOSSZÚ TÁVÚ HASZNÁLAT UTÁN SEM.
  JAVÍTJA A SZERVEZET ÁLTALÁNOS
  ÁLLAPOTÁT, ÖNGYÓGYÍTÓ KÉPESSÉGÉT.
 • ganoderma ONE DRAGON MODELL A TERMELÉSTŐL AZ ÉRTÉKESÍTÉSIG
  A TELJES FOLYAMATOT
  A VÁLLALAT TARTJA KÉZBEN.
 • ganoderma VÁLTSD VALÓRA AZ
  ÁLMAIDAT A DXN-NEL!
  RAGASZKODJ
  AZ EGÉSZSÉGEDHEZ!
  LÉGY ANYAGILAG
  FÜGGETLEN!
  ÉLJ MAGASABB
  ÉLETSZÍNVONALON!
  VALÓSÍTSD MEG
  ÖNMAGAD!
CSATLAKOZZON
MOST!
2019 Május
H K Sze Cs P Szo V

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Keresztnév:

E-mail:

Termékismertető   Üzleti lehetőség

Írja be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

Visszahívunk!

Ha úgy érzed, hogy inkább személyesen szeretnél erről az üzletről velem, vagy munkatársaimmal beszélni, add meg a
Nevedet:

 

Kérlek a telefonszámod mellett add meg az országod kódját (amennyiben nem Magyarországon élsz)!

telefonszámodat:

 

vagy Skype elérhetőségedet:

 

vagy e-mail címedet:

 

és írd be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

 

dec

22

A mi karácsonyunk

2015.12.22 - kedd

Így ünneplünk mi

 

Ha már régebb óta követsz, akkor valószínűleg tudod, hogy családommal Spanyolországban élek, spanyol férjemmel együtt dolgozunk a malajziai DXN spanyol piacán (is). Izgalmas multi-kulti család a miénk, így a december is eltér a megszokottól:)

 

 

 

 

 

Mikulás

 

Ahogy Magyarországon, úgy nálunk is december elején kezdődik az ünneplés: bár a spanyol gyerekeket nem látogatja meg 6-án a Mikulás, de én ragaszkodom hozzá, hogy gyermekeink a magyar hagyományokat is megismerjék, így természetesen szorgalmasan tisztítják a kis cipőcskéket, amibe annak rendje és módja szerint meg is hozza a Télapó az ajándékokat. Sokat kell utazni a fehérszakállúnak Magyarországról, de szerintem nem bánja, mert Spanyolország gyönyörű, és még decemberben is kellemes a klíma:)

Bár La Mangan meglehetősen vegyes környék, ahol sok különböző kultúra találkozik, ez a kisgyerekek között ez nem megy mindig zökkenőmentesen. A 7 évesek idén komolyan összevitatkoztak azon, hogy lehetséges-e, hogy a Mikulás kétszer jöjjön egy évben!

 

Ünnep az ünnepek közt

 

Spanyolországban nem a Jézuskának szokás levelet írni, hanem a királyoknak - itt ők hozzák ugyanis az ajándékokat. A leveleket az iskolában, vagy az óvodában közösen készítik el a gyerekek, és a Királyi Postás gyűjti össze és kézbesíti az óhajokat. 

A „karácsonyi zabálás" - már elnézést:) - Spanyolországban már az adventi időszakban megkezdődik, ilyenkor már sok családban majszolgatják a Turrón, Polvorón, Mantecado nevű édességeket, amit egy szintén nagyon édes, muskotályos itallal szoktak leöblíteni. Édesszájúak előnyben, itt tényleg minden nagyon cukros... és mandulás!

Én ilyenkor már igyekszem belecsempészni a hazai ízeket a süteménydömpingbe, így nálunk a tradicionális spanyol finomságok mellett fel-feltűnnek a magyaros mákos édességek is. De ez nem csak a mi családunkban hagyomány, úgy vettem észre, hogy ilyenkor minden magyar háztartásban mák-uralom van:)

 

A Szenteste

 

A szentestét általában a spanyol hagyományoknak megfelelően ünnepeljük, különféle halas ételeket eszünk - a spanyoloknál nemzeti étel a languszta, tonhallal töltött leveles tészta is, amelyeket  mi is nagyon szeretünk. Magyaros étel csak akkor kerül a karácsonyi asztalra, ha édesanyám is meglátogatja a családot: ilyenkor kihagyhatatlan a húsos és a húsmentes töltött káposzta! (Népszerűségben általában az utóbbi győz).

 

Érdekesség, hogy Spanyolországban nem szokás karácsonykor nagy ajándékozást csapni, általában a Három Királyok hozzák a meglepetéseket januárban (erről majd mindjárt írok később). A spanyol szokás hátránya, hogy így a gyerekeknek nincs idejük kiélvezni az ajándékokat, hiszen ahogy megkapják, már vége is a téli szünetnek, és mehetnek vissza az iskolába... A férjem sokszor mesélte, hogy milyen rossz érzés volt gyerekkorában rögtön elbúcsúzni a vadonatúj játékoktól. 

 

Ezért mi megtartottuk a bevált hagyományt, és Szentestén (is) ajándékozzuk meg a gyerekeket, hogy még kiélvezhessék a dolgot:)

(Egyébként sok spanyol család is felfedezte már, hogy mennyivel jobb a karácsonyi ajándékot karácsonykor megkapni, ezért egyre több háztartásban ajándékoznak Szentestén).

 

A karácsony itt nem 3, hanem csak 2 napos, 26. már munkanapnak számít. Régebben, alkalmazotti koromban sokat keseregtem ezen, különösen, amikor édesanyám meglátogatott az ünnepek alatt, és reggel itthon kellett hagyjam, hogy dolgozni menjek. Azóta a DXN-nek hála én osztom be az időmet, és megengedhetem magamnak, hogy plusz egy napot ünnepeljek:)

 

Szilveszter spanyol módra

 

Ó, azok az otthoni házibulik, éjfélkor könnyes szemmel elénekelt Himnuszok, hajnali virslik!
A spanyolok egészen másképp tekintenek a szilveszterre: hagyományosan mindenki otthon eszi meg a szilveszteri malacsültet úgy este tíz körül, és családi körben várják meg az éjfélt.
Himnusz helyett a madridi Puerta del Sol tér harangjának 12 kondulását közvetíti a tévé,  és a spanyolok minden egyes harangszóra egy szem szőlőt kapnak be, hogy sikeres legyen az új év. 

 

Az igazi buli ezután kezdődik: a helyiek kitódulnak az utcákra (errefelé nem kell vastagon felöltözni ahhoz, hogy az utcán ünnepeljünk:)), és reggelig tart a fiesta!

 

A mi családunkban, két kisgyermek mellett inkább a magyar szokások maradtak meg, már kora este elkezdünk itthon ünnepelni. A menü általában valamilyen tengeri kütyü, hal, zöldségfélék, éjfélkor koccintás, és a rádióban meghallgatom a magyar Himnuszt. Énekelni nem szoktam, félek, hogy elcsuklana a hangom. Bármennyire is szeretem ezt az országot és az itteni életet, azért néha hazahúz a szívem!

 

Vízkereszt: egy újabb ok az ünneplésre

 

Bizonyára hallottál már arról, hogy a spanyolok imádnak bulizni. Nos, ez nem valamiféle sztereotípia, itt tényleg állandó a szórakozás:)

Míg Magyarországon Vízkereszt csak a fák lecsupaszításának ünnepe, itt ennek is megvannak a maga hagyományai.
Korábban már írtam, hogy hagyományosan ez az ajándékozás ideje: a (megkésett) meglepetéseket a tradíció szerint a Három Királyok hozzák, akik természetesen hajóval érkeznek a Földközi Tenger felől. 

 

Miután a spanyol otthonokban a családok átadták egymásnak az ajándékokat, megették a tipikus édességet a "Roscón de Reyes" -t forró csokival (mi természetesen Cocozhival :-) ,mi más következhetne, mint hogy kivonulnak az utcára és jól érzik magukat? 

 

Az én családom szerencsés: két kultúra legszebb hagyományait válogattuk össze, így igazán különleges nálunk a téli ünnepkör:)


A te családod hogy ünnepel?

DXN Facebook Share Megosztás Facebook-on